headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Als de reis geboekt is, kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er ook een aantal belangrijke zaken die je moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis naar Costa Rica:

COSTA RICA

Reisdocumenten
Je hebt voor een reis naar Costa Rica, Nicaragua en/of Panama geen visum nodig als je maximaal 90 dagen blijft, wel moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort dat nog 6 maanden geldig is, met enkele lege pagina’s voor de stempels, en een retourticket. Indien je een andere dan de Nederlandse nationaliteit hebt, neem dan even contact met de ambassade om te informeren of er afwijkende voorwaarden zijn. Je krijgt bij aankomst een soort toeristenkaart, bewaar deze tot je het land weer verlaat!

Costa Rica, voorbereiding, ESTA

 

 

Als je een vlucht hebt geboekt via de Verenigde Staten, moet je vooraf een ESTA aanvraag te doen om zonder visum via de Verenigde Staten te kunnen  reizen. De ESTA regeling geldt voor elke reiziger en moet voor iedere reiziger apart worden ingevuld. Verder dienen alle reizigers, dus ook kinderen en baby’s, een eigen elektronisch leesbaar paspoort te bezitten. Lees hier onze ESTA-informatie!

 

Tip: maak kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort, ticket, rijbewijs en verzekeringspapieren om mee te nemen. Of scan ze in en mail deze naar je eigen mailadres. Je kunt dan altijd en overal uitdraaien maken indien nodig!

 

Inentingen
Costa Rica, voorbereiding voor je reis -inentingenInentingen worden wel dringend aangeraden, maar zijn vrijwel nooit verplicht. Er is op dit moment een extra waarschuwing voor Gele Koorts in Midden- en Zuid-Amerika. Een Gele Koorts verklaring is volgens de laatste berichten verplicht voor Nicaragua, afhankelijk van waar je eerder bent geweest. Laat je goed informeren! OutSight adviseert je om 6 tot 4 weken voor vertrek al contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen.

 

Of kijk op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Een andere -zeer handige- mogelijkheid is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) om advies Thuisvaccinatie Namibiete geven en eventueel direct te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Costa Rica.

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je Costa Rica, voorbereiding voor je reis - wat neem ik meebestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt.

 

Vergeet in ieder geval niet het volgende:
-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

 

Parkeren bij de luchthaven
Vietnam, voorbereiding voor je reis parkerenHeb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

Elektriciteit
De landen in Midden-Amerika hebben een netspanning van 110 volt. Sommige elektrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn anders, men gebruikt hier het Amerikaanse model met 2 smalle pinnen, je hebt hiervoor dus altijd een verloopstekker nodig.

 

Kijk- en leestips
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we hieronder een aantal tips van boeken, reisgidsen en sites.

 

Boeken:
Aan het einde van de regenboog – Carolijn Visser
De pijlen van de Talamanca  – Loretta van Iterson

 

Reisgidsen:
Lonely planet Costa Rica (eng.)
Reishandboek Costa Rica – Elmar Reishandboeken (ned.)
Costa Rica – Dominicus serie (ned.)
Costa Rica Insight Guide (ned. of eng.)
Costa Rica Nelles Guide (eng.)
Lonely Planet Nicaragua – Lonely Planet (eng.)
Central America on a shoestring – Lonely Planet (eng.)
Wereldwijzer Nicaragua – Elmar (ned.)
Dominicus Panama (ned.)
Lonely Planet Panama (eng.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Costa Rica en/of Lonely Planet Central America en andere reisgidsen voor een prima prijs & met snelle verzending!

 

Online:
Startpagina Costa Rica, een verzamelpagina met zeer veel links
net als Startpagina Nicaragua en Startpagina Panama
Informatieve site van het nationale verkeersbureau van Costa Rica
Lonely Planet Costa Rica, veel informatie en tips van andere reizigers
net als Lonely Planet Nicaragua en Lonely Planet Panama
Wikipedia over Costa Rica, Engelstalige site met veel feiten
Site van de Tico Times, een lokale Engelstalige wekelijkse krant

Reisvoorstel aanvragen
close slider