headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Op deze pagina vind je plaatsbeschrijvingen van Costa Rica en, verderop deze pagina, van Nicaragua!

 

Costa Rica

Costa Rica is slechts iets groter dan Nederland (1,2 x zo groot) en telt bijna 4 miljoen inwoners. Ten westen van Costa Rica ligt de Stille Oceaan, ten Oosten van Costa Rica ligt de Caribische zee. In het noorden grenst Costa Rica aan Nicaragua, in het zuiden aan Panama.
Costa Rica wordt doorsneden door een bergketen, met de hoogste top op ruim 3.800 meter. Het klimaat aan de westkust is hierdoor anders dan aan de oostkust. In het oosten is het natter, op het hoogland liggen hier de nevelwouden waar het altijd fris en vochtig is. In het westen is het droger. De hoofdstad San Jose ligt in de centrale vallei op ongeveer 1100 m hoogte. Deze stad heeft iets minder dan een miljoen inwoners, bijna een kwart van het totaal aantal inwoners in Costa Rica.

 

San José
De hoofdstad van Costa Rica ligt in de centrale vallei op ongeveer 1100 m hoogte. Deze stad heeft iets minder dan een miljoen inwoners, ongeveer een derde van het totaal aantal inwoners in Costa Rica. De stad telt een aantal musea die de moeite waard zijn en het is een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. De stad is gebouwd volgens het Amerikaanse blokkensysteem, waardoor het makkelijk is de weg te vinden. De centrale markt is een leuke manier om kennis te maken met het dagelijkse leven van de Ticos. Het Nationaal Museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van Costa Rica. Ook is er een aparte geologische zaal, waar goed is te zien op welke breuklijnen Cost rica ligt en wat voor gevolgen dit heeft (zoals de vulkanen). Het museum is gehuisvest in een oud Fort en vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht over de stad.
Het Museo de Oro (goudmuseum) doet zijn naam eer aan, het museum staat helemaal vol met goud uit de pre-colombiaanse periode.
Het Teatro Nacional is een erfenis uit het welvarende verleden van San José, toen hier opera’s en concerten werden opgevoerd voor de rijke kooplui. Voor de liefhebbers is het nu ook nog mogelijk een voorstelling bij te wonen.

 

Parque Nacional Vulcan Poás
Het park dankt zijn naam aan de 1,3 km brede vulkaankrater Poás, die regelmatig in wolken verdwijnt. In het park zijn diverse wandelingen uitgezet door het nevel- en dwergwoud waarbij je vooral vele vogelsoorten zult tegenkomen. Het park ligt op circa 35 kilometer afstand van San José en is goed te bereiken per auto. Het is aan te raden het park ’s morgens te bezoeken omdat de vulkaan dan nog niet in de nevel ligt.

 

Vulcán Arenal
Deze 1633 meter hoge vulkaan heeft een volmaakte kegelvorm. De vulkaan is sinds 1968 volop actief en het gerommel in de diepte, de uitstoot van stenen en vuur en de bewegende lavastromen zijn zeer de moeite waard. Ook ’s avonds is een bezoek een spectaculair uitstapje. Probeer de vulkaan niet te beklimmen, want dat is levensgevaarlijk!

 

Monteverde
Monteverde staat vooral bekend om de nevelwouden. Het koele klimaat in de bergen en de prachtige uitzichten maken een wandeling hier heel aantrekkelijk. In deze omgeving komen meer dan 500 soorten vlinders en vele kolibri’s voor. Monteverde is ook de woonplaats van een boerengemeenschap, opgericht in de vijftiger jaren door Amerikaanse Quakers.

 

Parque Nacional Rincón de la Vieja
Dit park ligt rondom de nog actieve vulkaan Rincon de la Vieja (1895m). In het park liggen wandelpaden naar watervallen, modderbronnen, geisers, hete zwavelbronnen en andere vulkanische verschijnselen. Het is hier ook mogelijk een bad te nemen in een van de warme, zwavelhoudende bronnen. Op weg naar de vulkaankrater kun je vele vogelsoorten en ook jaguars en apen tegenkomen.

 

Parque Nacional Palo Verde
Dit park bestaat uit 16.000 ha zoet- en zoutwatermoerassen vol met kanalen en lagunes. Het gebied overstroomt regelmatig en trekt (vooral in de droge tijd grote aantallen vogels. Een must voor liefhebbers van watervogels.

 

Parque Nacional Tortuguero
Het tropische regenwoud wordt in dit park doorsneden door bevaarbare kanalen Het 19.000 ha grote park bestaat uit moerassen, kanalen en tropisch regenwoud waar je met een bootje door heen vaart. Tortuguero heeft een zeer groot dierenleven, je ziet bijna altijd wel apen, vele vogelsoorten en gifkikkertjes. Langs de kust ligt een prachtig strand, waar tussen mei en september verschillende soorten schildpadden het strand op komen om hun eieren te leggen.

 

Parque Nacional Corcovado
Dit park heeft een oppervlakte van bijna 55.000 ha en ligt in het zuiden van Costa Rica, op een schiereiland. Het tropische regenwoud herbergt vele bijzondere dieren en planten.

 

Parque Nacion al Manuel Antonio
Dit park heeft een prachtige kustlijn, met witte zandstranden omringd door tropische regenwouden. Je kunt heier vele aapsoorten aantreffen, zoals brulapen en capucijnapen. Het is ook mogelijk te snorkelen in de zee. Het is een vrij toeristisch park, dat vooral in de weekenden en op feestdagen erg druk bezocht wordt door de Ticos zelf.

 

Parque Nacional Santa Rosa
Santa Rosa bestaat uit een 48.000 ha groot tropisch droog woud waar het vaak erg warm is.
Het park is een belangrijke broedplaats voor schildpadden en ook de woonplaats van vele vogels, tapirs en zelfs jaguars. In het verleden is Santa Rosa het toneel geweest van een paar belangrijke veldslagen om de onafhankelijkheid van Costa Rica. Een klein museum in het park doet hier verslag van.

 

 

Nicaragua

Nicaragua is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en telt bijna 6 miljoen inwoners. Ten westen van Nicaragua ligt de Stille Oceaan, ten Oosten van Nicaragua ligt de Caribische zee. In het noorden grenst Nicaragua aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica. Nicaragua heeft twee grote meren; in het Nicaraguameer leven de enige zoetwaterhaaien van de wereld. Het noordwestelijke deel van het land is bergachtig en heeft vele vulkanen waarvan Cerro Negro (vlakbij Léon) en Momotombo de grootste zijn. Het oostelijke gebied is een tropisch laagvlakte met veel regenwoud.

 

Managua
Managua is de hoofdstad van Nicaragua en ligt aan het Managuameer, het één na grootste meer van het land. De stad laat het cosmopolitische deel zien van Nicaragua en het nachtleven en de diversiteit in restaurants zijn aan te raden. In de stad zijn een paar internetcafés beschikbaar.
Bezienswaardigheden in Managua zijn te vinden in het monumentengebied (Área Monumental) en iets verderop, bij de Rotunda Rubén Darío, vind je de Nieuwe Kathedraal. Vanuit de Loma de Tiscapa heb je een perfect uitzicht over de stad.

 

Granada
Granada ligt aan het Nicaraguameer. Het is de oudste Spaans-koloniale stad van het land en is vernoemd naar de gelijknamige Moorse stad in het zuiden van Spanje.
Bezienswaardigheden in Granada zijn het Parque Central (Centrale park) en de kathedraal, het fort aan de westkant van de stad, het Bisschoppaleis, het onafhankelijkheidsplein (ook Leeuwenplein genoemd) en verschillende kerken. Een van de luxere musea van Nicaragua staat in Granada: Mi Museo is een klein privé museum dat een interessante collectie bevat van pré-Colombiaanse keramische artefacten. Hoewel Granada tegenwoordig sterk afhankelijk is van het toerisme, heeft de stad  ook vruchtbare landbouwgrond binnen de gemeente. Er vindt een grote productie plaats in koffie, cacao en bananen.

 

Masaya
Masaya ligt aan de voet van de actieve Masaya vulkaan. De stad wordt ook Stad van de Bloemen genoemd.  Het is een industrieel centrum waar onder andere schoeisel en kleding geproduceerd wordt. Vlakbij het meer worden ook hangmatten gemaak en verkocht.
De Masaya vulkaan is de meest actieve vulkaan in de regio. Hij bestaat eigenlijk uit twee vulkanen: de Nindiri hoort er ook bij; gezamenlijk hebben ze vijf kraters.
Ten zuiden van Masaya is een slapende vulkaan met een diep kratermeer te bezoeken: het Apoyo Meer. Dit meer is een populaire toeristische attractie, daardoor zijn er veel hostels en resorts gevestigd. Activiteiten die op het meer worden uitgevoerd zijn vissen en andere watersporten.
Een andere bezienswaardigheid rondom Masaya is Coyotepe. Dit is een oud fort dat tegenwoordig is omgebouwd tot museum.

 

Mombacho vulkaan
De Mombacho vulkaan ligt vlakbij Granada. Mombacho is een actieve vulkaan, maar de laatste eruptie was in 1570. De vulkaan is een opkomende toeristische bestemming en biedt een fantastisch uitzicht op het Nicaraguameer en Granada. Tenminste als je het kunt zien door de mist van het nevelwoud… De vulkaan heeft ook twee wandelroutes: één die moet worden geleid door een gids (El Puma) en een matige route rond de grootste krater.
Dankzij een eruptie van deze vulkaan zijn er 365 eilandjes in het Nicaraguameer gevormd die Isletas de Granada worden genoemd. De meeste eilandjes zijn bedekt met gewas en er wonen veel soorten vogels en apen. Op veel van de eilandjes zijn privé woningen en vakantiehuizen gebouwd. Er zijn faciliteiten voor zowel bewoners als toeristen. Op sommige eilandjes vind je hotels en winkels en er worden bootexcursies aangeboden.

 

Léon
Léon is de tweede stad in Nicaragua. Het lag vroeger aan de rand van de Momotombo vulkaan maar door de constante uitbarstingen vestigden de inwoners zich 32 km ten oosten in het Indiaans dorpje Subtiava. In 1606 werd Oud Léon verwoest door een vulkaanuitbarsting en daardoor werd Léon officieel verplaatst naar Subtiava. Het dorpje bestaat niet meer, wel is er een wijk in Léon die de naam draagt. De wijk heeft nog steeds een inheems karakter en er zijn verschillende historische plaatsen die het verleden herinneren. Een van die plaatsen is een oude tamarindeboom. Deze is meer dan 600 jaar oud en erg beroemd in de Subtiava wijk. Ook staat er een inheems Subtiava museum waar archeologische vondsten en andere voorwerpen van de Subtiaba stam te bezichtigen zijn.
Léon is het intellectuele centrum van Nicaragua sinds de oprichting van de universiteit in 1813. Ook is het het belangrijkste industrie-, landbouw- en commerciële centrum van het land, met onder andere de productie van suikerriet, pinda’s en veehouderij.
Bezienswaardigheden in de stad zijn de vele oude koloniale huizen, straten, monumenten en kerken. Het Rubén Dario museum is, naast de Museum van Legendes en Tradities, een van de artistieke plaatsen om te bezoeken in Léon.

 

Corn Islands
De twee Corn Islands liggen 70 km verwijderd van de Caribische kust. Gedurende de 20ste eeuw draaide de economie op de eilanden om de productie van kokosnoten. In de jaren 60 en 70, werd de visserij de hoofdindustrie. Ook de recente toerismegroei heeft positieve effecten gehad op de economie van de Corn Islands.
Er zijn veel koraalriffen dichtbij de eilanden waardoor veel toeristen komen duiken en snorkelen.
Ook zijn er veel zeedieren rondom de eilanden: groene schildpadden, barracuda’s, gevlekte adelaarsroggen en verpleegsterhaaien zijn een paar voorbeelden daarvan. Natuurlijk kun je hier ook heerlijk genieten op één van de prachtige zandstranden.

 

Bosawás Biosphere Reserve
Het Bosawás biosfeerreservaat is een bergachtig, tropisch bos en ligt in het noordelijke gedeelte van Nicaragua. Pas in 1997 werd het aangewezen als een UNESCO biosfeerreservaat. Het reservaat heeft meer dan 20.000 km2 en neemt ongeveer 7% van het totale landoppervlak in beslag. Dit maakt Bosawás de op een na grootste regenwoud op het westelijk halfrond, na de Amazone. De naam is afgeleid uit drie natuurlijke elementen in het gebied: de Bocayrivier, de Saslayaberg en de Waspukrivier.

 

Isla de Ometepe
Omepete (‘twee heuvels’) is een eiland in het Nicaraguameer. Het eiland is gevormd door twee vulkanen waarvan de lava beide verenigde. Vulkaan Concepción ligt aan de noordwestelijke kant en Maderas aan de zuidoostelijke kant. Vulkaan Concepción is nog actief en wordt beschouwd als de meest perfecte kegelvulkaan van Centraal Amerika. Vulkaan Maderas ligt 1394 meter boven het zeeniveau en heeft een kratermeer. Dit meer is pas in 1930 ontdekt door een lokale boer.
De as van de vulkanen heeft de grond van het eiland vruchtbaar gemaakt waardoor het mogelijk is om het hele jaar door te planten. Beide vulkanen zijn vanaf het gehele eiland te zien en het leven op het eiland draait daardoor om hen heen. De vulkanen spelen tevens een rol in de legendes en mythen van het eiland, dat ooit diende als Indiaanse begraafplaats.
De belangrijkste dorpen op het eiland zijn Altagracia – aan de oostkant – en Moyogalpa, waarvan de haven op het noordwestelijke deel is gelegen. De inwoners vieren de meeste religieuze en volksfestivals van Nicaragua, dit omdat veel tradities op het eiland in stand worden gehouden. Tegenwoordig wordt er op Ometepe veel geïnvesteerd in ecotoerisme, mede dankzij het archeologische verleden, de exotische planten en het grote dierenrijk die op het eiland bestaan. Een groot deel van het zuidelijke eiland maakt deel uit van een natuurreservaat.

 

San Juan del Sur
San Juan del Sur is een kuststadje aan de Pacifische Ocean, in het zuidwesten van Nicaragua en ligt aan een halvemaanvormige baai. Het is een bekende toeristische bestemming dankzij de stranden. De stad is populair bij surfers en is een vakantie plaats voor vele Nicaraguaanse families en buitenlandse toeristen die het een als een ongerept alternatief van Costa Rica beschouwen.
In de jaren 50 van de 19e eeuw was San Juan del Sur een populaire rustplaats voor goudzoekers  die onderweg waren naar Californië.

Reisvoorstel aanvragen
close slider