headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Costa Rica: landeninfo

Over Costa Rica
Costa Rica is echt een natuurland en een bezoek aan een (of twee) van de vele natuurparken is dan ook een must. Prachtige jungle, mysterieuze nevelwouden, actieve vulkanen, mangrovebossen en het hooggebergte: echt een paradijs voor de natuurliefhebber! Het land heeft maar liefst meer dan 200 soorten zoogdieren en ruim 30.000 verschillende soorten insecten; 15 % van het land is door de Ticos (zoals de bewoners worden genoemd) dan ook tot Nationaal Park verklaard.

Het zijn echter niet alleen de nationale parken die een bezoekje waard zijn, ook de stranden van Costa Rica zijn de moeite. Het land grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caraïbische zee en biedt tropische palmstranden en koraalriffen. Ook belangrijk: Costa Rica is een klein en politiek stabiel land, waardoor het dus makkelijk en redelijk veilig te bereizen is.

 

Over Nicaragua
Nicaragua is het grootste en (samen met Costa Rica) een van de veiligste landen van Centraal-Amerika. Het land is waarschijnlijk genoemd naar Nicarao, de leider van een inheemse stam die aan de rand van het Nicaraguameer woonde. Nicaragua is zeker de moeite waard om te bezoeken: er is voor iedere reiziger wat wils. Koloniale steden, bergdorpjes, bijzondere eilanden en jungle gehuchten zijn een paar van de natuurlijke en culturele wonderen van het land.
Het is net als Costa Rica echt een natuurland en ook hier is een bezoek aan de natuurparken is een must. Het land heeft meer dan 176 soorten zoogdieren en ruim 700 verschillende soorten vogels. De jaguar is het grootste zoogdier dat je in de jungle van Nicaragua kunt tegenkomen.

 

Taal
In zowel Costa Rica, Nicaragua als Panama is de officiële voertaal Spaans, maar met Engels kun je op de meeste plaatsen goed terecht. Vooral in de hoofdstaden en in de toeristische hotels wordt redelijk Engels gesproken, in de binnenlanden is de kennis een stuk minder. Het is dan ook aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Het merendeel van de Tico’s en de Nica’s zijn Mestiezen, mensen met gemengd indiaans-blank bloed. De inheemse bevolking spreekt vaak nog Indiaanse talen, zoals het Bribri en Guaymi, zij vormen echter slechts een zeer kleine minderheid in Costa Rica.

 

Tijd
In Costa Rica en Nicaragua is het in de winter 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomer 8 uur vroeger. In Panama is het in de winter 6 uur vroeger dan bij ons en in de zomer 7 uur vroeger. In alle drie de landen wordt niet aan ‘daylight saving’ gedaan (en bij ons wel).

 

Eten en drinken
Het lokale eten wordt over het algemeen niet als zeer bijzonder omschreven. Het lokale eten is niet gekruid of pittig, zoals in een aantal buurlanden.  Of zoals een local het kan verwoorden: ontbijt is ‘arroz con frijolles’, lunch is ‘mas arroz con frijolles’ en het avondeten weer ‘mas arroz con frijolles’. Het nationale gerecht heet Gallo Pinto: een enorm bord vol met zwarte bonen en rijst. Zeer goedkoop en erg voedzaam. Andere lokale gerechten zijn ‘natacamal’, ‘tortillas’ en ‘quesillos’. Nacatamal wordt gemaakt met maïs, kip of rundvlees, rijst, gesneden patat en soms ook rozijnen, olijven en tomaat. Quesillos zijn tortillas met kaas en uien. Overal is vers fruit te verkrijgen, en aan de kust kun je heerlijk vis eten. Aan de kust wordt het eten vaak net iets anders bereid dan in het binnenland; de gerechten zijn pittiger en rijst wordt vaak gekookt in kokosmelk in plaats van water.

Het lokale bier van Costa Rica heet Imperial, in Nicaragua heet het nationale bier Victoria en Toña en in Panama zijn meerdere lokale biermerken: Panama, Soberana en Atlas. Een andere belangrijke drank die je veel zult tegen komen in deze regio is de lokale koffie;  er wordt in deze regio heel veel koffie verbouwd en voor koffieliefhebbers is het genieten hier op reis!

 

Verbod op roken
Voor de rokers onder onze reizigers is het wellicht handig om te weten dat Costa Rica een zeer strenge anti-rook wetgeving heeft, een van de strengste ter wereld. Deze wetgeving verbiedt het roken in bussen, taxi’s, treinen en alle stations & terminals, openbare gebouwen, restaurants, bars en alle verdere openbare gebouwen. Er zijn geen aparte rookruimtes toegestaan. Het verbiedt ook roken in bv. tuinen en parken. Als je rookt, zal het moeilijk zijn om een plek te vinden om te roken, en ook het kopen van sigaretten zal een uitdaging worden.

 

Festivals en Feestdagen
De meeste feestdagen in Midden-Amerika zijn van oorsprong katholieke feestdagen. Tijdens deze feestdagen zijn veel banken en andere officiële organisaties gesloten. Als een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de eerstvolgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte in het midden van de stad. Een aantal belangrijke feestdagen en festivals zijn onder andere:

 

1 januari Ano Nuevo, nieuwjaarsdag
19 maart Dia de San José, belangrijke nationale feestdag in Costa Rica
maart/april, de week voor Pasen Semana Santa, ‘heilige week’ met Witte Donderdag en Goede Vrijdag
1 mei Internationale Dag van de Arbeid
mei/juni, 9de donderdag na Pasen Corpus Christi
1 augustus Fiesta de Santo Domingo, lokale feestdag in Managua, Nicaragua
15 september Dia de  la Indepencia, onafhankelijkheidsdag in Costa Rica en Nicaragua
1 en 2 november Día de los Muertos, Allerzielen en Allerheiligen, in heel Midden-Amerika
25 december Navidad, Kerstmis

 

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land moet je altijd goed op je waardevolle spullen letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In grote steden wordt aangeraden ’s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen. Als je een keer een stukje met een lokale bus reist, let dan goed op: vaak zijn de bussen vol waardoor zakkenrollers hun kans zien om toe te slaan. Let dus in volle bussen altijd extra goed op je bagage!

Reisvoorstel aanvragen
close slider