Wat moet je als reiziger weten

Over Costa Rica

Costa Rica is echt een natuurland en een bezoek aan een (of twee) van de vele natuurparken is dan ook een must. Prachtige jungle, mysterieuze nevelwouden, actieve vulkanen, mangrovebossen en het hooggebergte: echt een paradijs voor de natuurliefhebber! Het land heeft maar liefst meer dan 200 soorten zoogdieren en ruim 30.000 verschillende soorten insecten; 15 % van het land is door de Ticos (zoals de bewoners worden genoemd) dan ook tot Nationaal Park verklaard.

Het zijn echter niet alleen de nationale parken die een bezoekje waard zijn, ook de stranden van Costa Rica zijn de moeite. Het land grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caraïbische zee en biedt tropische palmstranden en koraalriffen. Ook belangrijk: Costa Rica is een klein en politiek stabiel land, waardoor het dus makkelijk en redelijk veilig te bereizen is.

De natuur van Costa Rica

Dat Costa Rica een paradijs is voor de natuurliefhebber, weten we allemaal. Maar waar praten we over als we het over de natuur van Costa Rica hebben? Welke soorten natuur zijn er in Costa Rica? En waarom moet je speciaal naar Costa Rica om deze natuur te bewonderen? Lees snel verder om de antwoorden te vinden.

De jungle in Costa Rica

Costa Rica bestaat voor het grootste gedeelte uit jungle, jungle en nog eens jungle. Prachtig om te zien en te beleven. We raden je wel aan om een lange (luchtige) broek en een paar stevige wandelschoenen aan te doen. We hebben een top vier aan Costa Ricaanse jungles voor je gemaakt, waarvan wij denken dat je ze gezien moet hebben:

1. Sarapiqui

Wie van vogels houdt, gaat naar de jungle van Sarapiqui. In dit natuurgebied in Costa Rica fladdert van alles rond, een lust voor het oog, camera en voor jouw vogel-spot-notitieboekje. Deze jungle ligt in het noordoosten van Costa Rica. Geniet van het uitzicht vanuit jouw eigen eco-lodge.

Ooit was hier een van de belangrijkste havens van Costa Rica, waar de schepen af en aan voeren. Nu kun je genieten van het ruisen van de rivier tijdens het
raften op de Sarapiqui rivier dwars door de jungle of het gezang van de vogels tijdens een relaxte paardrijtocht. Geniet van de natuur in Costa Rica!

2. Monteverde

Monteverde, in het noorden van Costa Rica, is een prachtige jungle in Costa Rica waar altijd nevel hangt. Je loopt soms letterlijk met je hoofd in de wolken. De jungle van Monteverde staat bekend om zijn enorme diversiteit aan planten en dieren. In deze jungle vind je meer dan 3.000 plantensoorten, bijna 500 soorten vlinders, 400 soorten verschillende vogels en heel veel insecten.

Naast prachtige wandelingen, kun je in deze jungle ook van gave jungle tours doen. Wat dacht je van jungle tours als wandelen over hangbruggen tijdens de
Treetop Walkways of ziplinen tussen de boomtoppen, waarbij je van de ene boom naar de ander zoeft. Gaaf! Geïnteresseerd in hoe de beroemde koffie van Costa Rica gemaakt wordt? Je leert het allemaal tijdens de Don Juan Coffee Tour.

3. Tortuguero National Park

Het Tortuguero National Park ligt in het noordoosten van Costa Rica aan de Caribische Zee. In de jungle van het park is het goed toeven, vinden veel dieren! En geef ze eens ongelijk. Je kunt in dit stukje natuur in Costa Rica spectaculair mooie boottochten maken over de kanalen die door de jungle van het park lopen. Het Tortuguero National Park is hét walhalla voor de schildpadden, die op de stranden hun eieren komen leggen.

Als je omhoog kijkt tijdens een wandeling in de jungle van het Costa Ricaanse park, zie je ze: de luiaards en de apen. Hoe gaaf is dat! Ben je echt een van de lucky ones, dan spot je misschien ook nog een verdwaalde kaaiman. Uitkijken dus.

4. Corcovado National Park

Corcovado National Park ligt aan de Stille Oceaan, in het zuiden van Costa Rica. De jungle van het Corcovado National Park is ongerept, dichtbegroeid en er leeft van alles wat kan vliegen, kruipen en springen.

Je kunt je ogen goed de kost geven hier in de jungle van Costa Rica! Herinner je je de bekende plaatjes van rode ara’s, groene gifkikkers en zwart met witte tapirs? This is the place to be om ze te zien!

De mooiste stranden van Costa Rica

Costa Rica heeft naast alle jungles nog veel meer natuur, zoals de meest prachtige stranden. Hoe heten die stranden, waar liggen ze en hoe passen ze in jouw rondreis door Costa Rica? We hebben een top vijf voor je gemaakt. Lees snel verder:

1. Het strand van Samara, Playa Samara

Het strand van Samara (Playa Samara) aan de westkust van Costa Rica is een echte aanrader! Het laidback plaatsje Samara staat vol met palmbomen en er hangt een relaxte sfeer. Na de jungle wel een heel ander stukje natuur van Costa Rica dus!

Op het brede strand kan je onbeperkt luieren of je gaat surfen in de golven. Ieder jaar, van april t/m december komen in het nabijgelegen Ostional de schildpadden aan land om eieren te leggen.

2. De mooiste stranden van Puerto Viejo en Cahuita

Aan de oostkust van Costa Rica liggen de mooiste stranden van Puerto Viejo en Cahuita. Dit zijn wat je noemt echte bounty stranden, met hagelwit zand, palmbomen die in de wind wuiven en een azuurblauwe zee.

Het dorpje Cahuita bestaat uit één straat met wat restaurants en cafés in Caribische sferen. Je kunt hier overigens perfect snorkelen boven het koraalrif wat ‘voor de deur’ ligt.

In Puerto Viejo, wat iets zuidelijker ligt, is wat meer reuring naast enkel mooie natuur van Costa Rica. Uitgaan, feestjes en gezelligheid. Er zijn hier veel surfers, die overdag de hoge golven trotseren.

3. Het strand van Matapalo

Aan de westkant van Costa Rica ligt het mooie strand van Matapalo. Wat hier uniek is, is dat je aan het strand kunt kamperen bij het Rafiki Beach Camp! Wie wil dat nou niet, in slaap vallen bij het geruis van de golven.

Het strand hier is breed en lang, perfect voor een goede strandwandeling of een rit te paard. Overigens is deze plek ook een perfecte uitvalsbasis om het Manuel Antonio National Park te bezoeken: een uniek stukje natuur van Costa Rica.

4. Het strand bij Manuel Antonio National Park

Het Manuel Antonio National Park ligt aan de westkant van Costa Rica, vlakbij het strand van Matapalo. De bounty stranden liggen verstopt in de diverse baaien, welke omringd zijn met rotsen en tropische regenwoud, wat tot op het strand groeit.

Het is een perfecte combinatie van jungle en de mooiste stranden. Ontmoet de doodshoofdaapjes, brulapen, kapucijnapen, leguanen en wasberen in het tropische regenwoud van Manuel Antonio. Ontdek de onderwaterwereld aan het strand tijdens het snorkelen of ga zeilen of paardrijden.

5. Het strand van Tortuga, Playa Tortuga

Verstopt in het zuiden van Costa Rica ligt deze parel. Het romantische strand van Playa Tortuga doet je hart smelten. Stel je voor: kilometers lang wit, fijn, warm zand. Het is hier nog relatief rustig, hier wil je zijn!

Op het nabijgelegen schiereiland Osa vind je niet alleen de prachtige jungle van het Corcovado National Park, maar ook Cano Island, de mangroves bij Sierpe en de beschermde wateren van het Ballena Marine Park. In dit park kun je een gave boottocht maken om de dolfijnen en walvissen in hun natuurlijke habitat te zien leven.

Vulkanen in Costa Rica

Costa Rica is niet alleen het land van intense jungle en prachtige stranden, er is nog meer natuur te vinden. Vulkanen, om precies te zijn. Costa Rica heeft zestien vulkanen, waarvan er vijf actief zijn. We noemen twee gave gebieden om te bezoeken:

1. Rincon de le Vieja

Rondom de nog actieve vulkaan Rincon de la Vieja (1895 meter hoog), in het westen van Costa Rica, is van alles te doen en te zien. Er zijn veel gave (aangelegde) wandelpaden die je dwars door de jungle leiden naar geisers, watervallen, modder- en zwavel bronnen.

Neem een helend bad in een zwavelbron, pak de mountainbike of een paard om het gebied beter te leren kennen, maak een canopy tour of ga met een gids canyoning. Ondertussen slingeren de apen in de bomen, sluipen de jaguars over de grond en fladderen de vrolijk gekleurde vogels in het rond.

2. Tenorio Volcano National Park

In het noorden van Costa Rica, bij de plaats Bijagua, ligt het Tenorio Volcano National Park. Een mooi park met in het midden de Tenorio vulkaan en eromheen de nog mooiere Rio Celeste. Deze rivier heeft zo’n prachtige blauwe kleur water, je hebt het niet vaak gezien. Een verborgen parel welke uitmondt in deze Rio Celeste is een schitterende waterval.

De prachtige kleur van de Rio Celeste ontstaat door het samenkomen van twee rivieren met verschillende chemische bestanddelen. Het resultaat van deze reactie is wonderlijk: binnen een paar meter veranderen de twee rivieren samen tot een rivier met een diepe lichtblauwe kleur.

Verder kan je in dit park mooie wandelingen maken. Zwemmen in het prachtig blauwe water is aantrekkelijk, maar helaas verboden.

Nu weet je…

… wat je allemaal kunt doen in de jungle van Costa Rica, wat de mooiste stranden van Costa Rica zijn en hoe het zit met vulkanen in Costa Rica. Wil je alleen de hoogtepunten van Costa Rica zien, heb je meer tijd en ga je voor avontuurlijk en compleet Costa Rica of maak je er een gezellige familievakantie van? Nu je er toch bent, wil je dan misschien ook iets van de buurlanden Panama of Nicaragua meepakken? Ook dat kan!

Laat je inspireren en neem contact op met Joanne, zij kan je verder helpen en heeft alle ins en outs van Costa Rica voor je paraat.

Bouwstenen Costa Rica

01 24

Wij creëren samen jóuw perfecte reis

Wil jij ook je droomreis beleven?

Heb je een droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor een reisvoorstel op maat!

  • Wij creëren samen jóuw, perfecte reis
  • Wij zorgen voor onbezorgde reizen
  • Wij kennen de landen in detail
  • Beleef elke dag iets onvergetelijks