headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Costa Rica
Costa Rica- geldzaken, colonHet geldige betaalmiddel in Costa Rica is de Colón, maar ook de Amerikaanse dollars wordt vrijwel overal geaccepteerd. De colón is genoemd naar Cristobal Colón, bij ons bekend als Columbus, de ontdekker (en veroveraar) van Amerika. De officiële afkorting van de colón is CRC. Voor de actuele wisselkoers kun je hier op kijken.  Maar let op, de koers schommelt nogal, en kan in korte tijd 10 tot 20 % veranderen! Het zijn kleurrijke bankbiljetten, met afbeeldingen van de meest bekende nationale dieren.

 

Nicaragua & Panama
Nicaragua-CordobaHet geldige betaalmiddel in Nicaragua is de Nicaraguaanse Córdoba. Voor de actuele wisselkoers kun je hier op kijken.  Er bestaan biljetten van 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5 córdoba.

 

De munteenheid van Panama is de Balboa, de afkorting hiervan is PAB, en deze munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar met een gelijke koers van 1 op 1.  Je kunt overal met dollars betalen, deze kun je dus het beste cash meenemen, met euro’s betalen kan niet.

 

Pinnen
Het is op steeds meer plaatsen prima mogelijk om te pinnen. Met name in de steden, na aankomst op de luchthaven en in alle iets grotere plaatsen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s (Cirrus of Maestro). De meeste Nederlandse banken werken met Maestro/Mastercard, je kunt eenvoudig opzoeken waar de automaten staan via deze link naar Mastercard. Typ een plaatsnaam en je krijgt alle ATM’s. Omdat de Amerikaanse dollars bijna overal een geaccepteerd betaalmiddel is, kun je bij automaten soms ook cash dollars pinnen.

 

Let op: Steeds meer banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Midden-Amerika kunt pinnen! Buiten de steden en toeristische plaatsen zijn niet altijd pinautomaten in de buurt, of ze werken niet, of ze zijn voor de veiligheid ’s avonds buiten werking. Zorg daarom dat je wel altijd wat cash geld voor de zekerheid bij je hebt!

 

Creditcards zijn algemeen geaccepteerd, met name in de grotere hotels en restaurants. Hiervoor heb je tegenwoordig wel vaak de pincode van je creditcard nodig!

 

Fooien
Het is in restaurants in deze landen niet echt gebruikelijk om fooi te geven, er zit namelijk al een flink percentage in de rekening inbegrepen. Ook taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi, vrijwel alle taxi’s rijden met een meter. Als je hotel een bellboy heeft, is een fooi van ca. een halve dollar per koffer gebruikelijk. Kamermeisjes, en gidsen en chauffeurs van een excursie verwachten ook een fooi, zij verdienen meestal weinig. Daar kun je helaas geen verandering in brengen (wij ook niet), maar het is wel fijn om in ieder geval tijdens jouw vakantie de mensen die iets voor je doen met een goed gevoel achter te laten.  Het hoeven geen grote bedragen te zijn, een paar dollar, afhankelijk van hoe tevreden je was.

 

Prijsniveau
Costa Rica, Panama en Nicaragua zijn in veel opzichten goedkoper dan Nederland, maar het zijn geen echt goedkope vakantielanden. Alle prijzen zijn gebaseerd op de Amerikaanse dollar, dus zolang de Amerikaanse dollar lager blijft staan t.o.v. de euro zul je ter plaatse enigszins goedkoop kunnen eten, drinken en winkelen. Costa Rica is weer wat duurder dan de andere landen in Midden Amerika. Een taxi is goedkoper dan in Nederland, vanaf een paar euro kun je al een flink stuk rijden. Het is wel slim om van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat.

 

 

Luchthavenbelasting & vertrekbelasting

Costa Rica grensovergang Panama

De luchthavenbelasting bij vertrek per vliegtuig uit Costa Rica is op dit moment 29 US $ voor internationale vluchten (onder voorbehoud van lokale wijzigingen). Als je Costa Rica combineert met Nicaragua en/of Panama, verlaat je Costa Rica lopend bij een grensovergang. Je moet dan eerst 7 USD per persoon vertrekbelasting voor Costa Rica betalen. Dit kan ter plaatse aan de grens bij een automaat, met je creditcard. Het is ook mogelijk om dit vooraf ergens onderweg al te doen bij een filiaal van de staatsbank Bancredito. Omdat er soms lange rijen staan bij de grens, is het handig om dit vooraf al te regelen!

 

Bij binnenkomst in Nicaragua betaal je dan ook nog een entrancetax van 13 USD.

 

Bij binnenkomst in Panama vanuit Costa Rica wordt een entrancetax van 3 USD gevraagd. De meeste Panama reizigers vliegen dan vanaf Panama-Stad per KLM weer naar huis, de vertrekbelasting van ca 40 USD zit dan al inbegrepen in je ticket (onder voorbehoud van wijzigingen).

 

Reisvoorstel aanvragen
close slider