headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Beste reistijd

Costa-Rica, beste reistijdCosta Rica is het hele jaar door prima te bereizen en heeft een tropisch klimaat, maar de allerbeste reistijd voor Costa Rica (en Panama en Nicaragua) wordt de periode januari tot maart aangeraden, de droge tijd.

 

 

Tijdens de natte tijd (het regenseizoen loopt ongeveer van juni tot oktober) is het land een stuk groener en dus nog mooier dan normaal, maar de regenbuien kunnen flink zijn! Vooral in de maand oktober valt er veel regen en zijn veel accommodaties tijdelijk gesloten.

 

Het klimaat
In het laagland is het tropisch warm, in het hoogland koelt het ‘s avonds flink af. Vooral Costa Rica, maar ook zeker Nicaragua,  is een heel groen land, dat komt omdat er veel regen valt. De neerslag verschilt flink erg per plaats, op sommige plaatsen valt veel meer regen dan een klein stukje verderop, maar zelfs in het aller-droogste gebied valt er tweemaal zo veel regen als in Nederland! Optimaal klimaat voor een weelderige plantengroei dus.

 

Klimatologisch gezien zijn er twee belangrijke seizoenen: nat en droog.

De droge tijd is ongeveer van december tot ergens in april. In de droge tijd ligt de temperatuur zo rond de 25 – 30 graden, dit is dan ook de beste tijd om te reizen. Hierdoor is deze periode ook het hoogseizoen, met name in Costa Rica en met name in december en januari. De prijzen liggen dan hoger en het is moeilijker om reserveringen te kunnen maken.

Het regenseizoen loopt ongeveer van mei/juni tot november. In de natte tijd blijft de temperatuur overdag in het algemeen ook boven de 20 graden maar ’s avonds kan het dan wel wat koeler zijn. Tijdens de regentijd kan er elke dag een bui vallen, meestal in de namiddag. De rest van de dag is het echter meestal zonnig en aangenaam zodat het ook dan goed reizen is. De meest natte maand is over het algemeen oktober; het kan dan wekenlang elke middag flink regenen waardoor bepaalde wegen slechter worden. Deze maand is qua toerisme de meest rustige maand van het jaar. Let op dat de seizoenen per jaar steeds kunnen verschillen!

Reisvoorstel aanvragen
close slider